Elektrisk lys i Mandal – 100 år, 1909 – 2009

Historielagets bok ”Elektrisk lys i Mandal – 100 år 1909 – 2009” er å få kjøpt fra byens bokhandlere eller direkte fra Mandal Historielag. Boka på vel 100 sider er trykt med støtte fra Agder Energi, Mandal kommune m. fl. Den koster kr 100 + eventuelle omkostninger ved forsendelse.

Det er historien om det storverk en enkelt mann, Marius Christensen, utrettet til gagn for byen. Alene, og tross all skepsis og manglende støtte, bygget han elektrisitetsverket på Trædal, og ga byen elektrisk lys julaften 1909. Da folk kom fra kirken denne julaften var det tent 90 elektriske lamper i gatene, og fra forretninger og enkelte private hjem skinte elektrisk lys i vinterkvelden.

Boka forteller historien om den videre utbygging av byens elektrisitetsforsyning med kraftverket på Tryland, og utbyggingen av fylkets elektrisitetsforsyning frem til dagens Agder Energi. Det er historien om mangeårig kamp hvor tro og optimisme kjempet mot tvil og betenkeligheter og ”røde” regnskapstall. Nå i ettertid ser vi hva elektrisitetsutbyggingen har betydd for byens utvikling og velstand, og i de senere år har kommunene kunnet høste store aksjeutbytter fra sine tidligere investeringer i elektrisitetsutbygging.

Scroll to Top